Sunday, June 23, 2013

THE SWEET SMELL OF SUCCESS......./ ..... IL DOLCE PROFUMO DEL SUCCESSO

Making bread at home is the most pleasurable thing you can do. But to make it from NATURAL YEAST is even more satisfying. For years I have been trying, unsuccessfully, to make homemade yeast fut failed. After lots of research, trials, and bitter frustration...I finally MADE IT! I will show you in pictures how I did it. It takes several days and lots of patience. First you mix 100 g. of flour with 50 g. of water and a teaspoon of honey. Let this sit covered  in a warm place for 48 hours.

Fare il pane in casa è rilassante e piacevole, ma è ancora meglio se lo si fa con la PASTA MADRE. Per anni ho provato a farla ma senza riuscirci. Finalmente ce l'ho fatta. Ecco come ho fatto. Ci vuole tempo e pazienza. Impastate 100 g. di farina, 50 g di acqua tiepida e un cucchiaino di miele. Coprite e ponete in un posto caldo per 48 ore.

 
Then add another 100 g of flour, 50 g. of water, mix and let stay for another 48 hours. It will then look like this.
 
Aggiungete 100 g di farina, 50 g di acqua e ponete di nuovo in un posto caldo per 48 ore.
 
 
Add 150 ml. of warm water and 300 g flour and let it sit for 4 hours in a warm place, covered. After 4 hours it will look like this.
 
Aggiungete 250 ml di acqua tiepida e 300 g di farina. Lasciate riposare al caldo per 4 ore.
 
 
Now you are ready to make the bread.  Mix this dough with 150 ml warm water, then add 500 g. flour and let it sit in a warm place, covered, for 4 hours. Then punch it down, shape into a loaf, let it rise for TWO hours. Bake at 350 degrees for about one hour. Here is my bread made with NATURAL YEAST! 
 
Ora siete pronte per fare il pane. Sciogliete il panetto con 150 g di acqua tiepida e aggiungete circa 500 g di farina. Impastate e lasciate riposare per altre 4 ore. Poi formate una pagnotta, lasciate lievitare per DUE ore e infornate a 180 gradi per circa un'ora. Ecco il mio pane fatto con la PASTA MADRE.
 
 
The Sweet Smell of Successful Natural Yeast homemade bread!
 
 
 
 
 
 


14 comments:

  1. L'aspetto è invitante! Una bella soddisfazione!
    V

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  2. Good heavens Francesca, you make it look so easy I am definitely going to give this a try..and also your home made tomato sauce..wish me luck :)

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  3. I've never had homemade bread, must be good

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  4. I must try making yeast at home. I'm sure it gives a very special flavor to the bread!

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  5. Peccato che non ci puoi trasmettere anche il profumo con la foto! Mi piace tanto il pane, specialmente quando è bello fresco, con un po' di burro...

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  6. Ooh, you can make bread for me anytime - this just looks lovely and as inviting as all your other delightful dishes you have shared with us.

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  7. Che bella pagnotta!! anche noi facevamo il pane in casa però integrale, ora però il mio Lui non può magiare lieviti, uffa..per me il pane è la cosa più buona che c'è! guardo queste foto e mi sembra dis entire il suo profumo, mischiato a quello dei gelsomini e del fieno che entra dalla finestra!
    E..
    complimenti per aver raggiunto l'obiettivo "pasta madre", non è facile!!!

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  8. Lovely your bread!!!!!!!!! Fabulous!!
    Lysa
    http://www.leblogdelysa.com

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  9. Francesca, It's all about the yeast...the starter for the bread. We've never made homemade bread but we have a friend whose starter goes back several generations in her family. That means that her yeast rolls are the best ever! Take Care, Big Daddy Dave

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  10. Ciao Francesca! Non ti vedo più su fb come mai? Ogni tanto trovo un tuo commento sulla pagina ma sembra venga da twitter dove io non sono iscritta....Ho fatto un giro sul tuo blog apposta per salutarti e lasciarti un caloroso abbraccio, anche se virtuale, sincero e sentito!
    P.S tra poco anch'io avrò la pasta madre ^^
    Baci da Tina di Zucchero incantato

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  11. and i can smell its sweet sweet fragrance all the way here! what a feat! and how beautiful your bread! i love homemade bread too but have not made any in years! far too long - when my kids were little i would make it for dinner - and that's what we had - steaming fresh bread [slathered w/real butter] and fruit - the perfect dinner! thanks for the little trip down memory lane - and for the inspiration to get into the kitchen more often! hugs and best wishes - jenean

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  12. Looks so easy and fresh. I wanna make one now :)
    http://rock4less.blogspot.co.uk/

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  13. Looks so delicious! Nothing better than the smell and taste of homemade bread and made with natural yeast makes it that much better!

    Rebecca
    www.winnipegstyle.ca

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  14. ciao Francesca!! Anch'io ho la pasta madre ora me l'ha regalata un'amica, stasera pizza!!!
    Come stai? Ti penso spesso e ti mando un bacio!!
    Tina di Zucchero incantato

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